Πώς να βαθμονομήσετε την μπαταρία του iPhone και να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής της
Βαθμονόμηση μπαταρίας
Όλες οι έξυπνες μπαταρίες που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα θα πρέπει να βαθμονομηθούν το συντομότερο δυνατό. Αυτό βοηθά το τηλέφωνο ή το φορητό υπολογιστή σας να έχει ακριβή ένδειξη της κατάστασης φόρτισης της μπαταρίας.
Χωρίς βαθμονόμηση, η ένδειξη του ποσοστού της μπαταρίας θα είναι λανθασμένη και η συσκευή σας μπορεί να συμπεριφέρεται περίεργα—να σβήσει ξαφνικά ακόμα κι αν η νέα μπαταρία «διαβάζει» μισοφορτισμένη ή να λειτουργεί για ώρες όταν η μπαταρία έχει σχεδόν εξαντληθεί.
Πώς να βαθμονομήσετε την μπαταρία σας
Για τηλέφωνα και tablet :
- Φορτίστε το στο 100% και συνεχίστε να το φορτίζετε για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες.
- Χρησιμοποιήστε τη συσκευή σας μέχρι να σβήσει λόγω χαμηλής μπαταρίας.
- Φορτίστε το αδιάκοπα στο 100%.
Για φορητούς υπολογιστές :
- Φορτίστε το στο 100% και συνεχίστε να το φορτίζετε για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες.
- Αποσυνδέστε τον φορητό υπολογιστή σας και χρησιμοποιήστε τον κανονικά για να αδειάσετε την μπαταρία.
- Αποθηκεύστε την εργασία σας όταν δείτε την προειδοποίηση χαμηλής μπαταρίας.
- Κρατήστε τον φορητό υπολογιστή σας ανοιχτό μέχρι να κοιμηθεί λόγω χαμηλής μπαταρίας.
- Περιμένετε τουλάχιστον πέντε ώρες και, στη συνέχεια, φορτίστε το φορητό υπολογιστή σας χωρίς διακοπές στο 100%.
Τα Apple MacBook με θύρες Thunderbolt 3 με macOS Catalina 10.15.5 ή νεότερο έχουν μια λειτουργία διαχείρισης υγείας της μπαταρίας που μπορεί να εμποδίσει τη φόρτιση του MacBook στο 100%. Εάν το MacBook σας διαθέτει αυτήν τη δυνατότητα, απενεργοποιήστε το πριν ξεκινήσετε τη βαθμονόμηση.
Είναι καλύτερο να εκτελείτε αυτή τη διαδικασία περιοδικά (περίπου μία φορά το μήνα) για να διασφαλίσετε ότι η μπαταρία παραμένει σωστά βαθμονομημένη καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής της.
Τι είναι τελικά η βαθμονόμηση;
Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να γνωρίζουμε ακριβώς πόση ενέργεια κρατά μια μπαταρία σε κάθε δεδομένη στιγμή. (Είναι ένα ηλεκτροχημικό σύστημα αποθήκευσης που πάντα αλλάζει και αποσυντίθεται και ποτέ δεν συμπεριφέρεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο από τη μια φόρτιση στην άλλη.) Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να το μετρήσετε είναι να φορτίσετε πλήρως την μπαταρία, μετά να την αποφορτίσετε πλήρως και να μετρήσετε την διαφορά (γνωστός και ως Coulomb counting). Προφανώς, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό κάθε φορά που θέλουμε να ελέγχουμε τη στάθμη της μπαταρίας, επομένως πρέπει να χρησιμοποιούμε έμμεσες μεθόδους—αποθήκευση όλων των ειδών δεδομένων χρήσης και χρήση αυτών για τον υπολογισμό ενός εκτιμώμενου % κατάστασης φόρτισης από στιγμή σε στιγμή. Με την πάροδο του χρόνου, αυτός ο υπολογισμός τείνει να μετατοπίζεται και να γίνεται λιγότερο ακριβής. Και σε μια ολοκαίνουργια μπαταρία, δεν υπάρχουν πραγματικά καλά δεδομένα για να εργαστείτε, επομένως το μοντέλο θα είναι πολύ μακριά. Η βαθμονόμηση βοηθά στη διατήρηση της ακρίβειας των εκτιμήσεων, ρυθμίζοντας νέα άγκυρα “πλήρης φόρτιση” και “πλήρης εκφόρτιση” στο σύστημα διαχείρισης μπαταρίας, ώστε να μην χρειάζεται να μαντεύει. Εξακολουθούμε να παίζουμε το Pin the Tail on the Donkey, αλλά η βαθμονόμηση λέει στο σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας, “Γεια, ο γάιδαρος τελείωσεμε αυτόν τον τρόπο».
- Apple Watch : Γιατί η επισκευή είναι η έξυπνη επιλογή
- Μπαταρία του iPhone: πώς να την προστατέψετε
- Η Αναγκαιότητα Αντικατάστασης Μπαταρίας στο iPhone: Τι Πρέπει να Γνωρίζετε
- Κακός συνδυασμός το βρεγμένο iPhone και το ρύζι, προειδοποιεί η Apple
- Η Apple ενδέχεται να ανακοινώσει “αρκετούς” νέους Mac στο WWDC 2023
- Τελίκα τα Apple Watch είναι αδυάβροχα…
- Πρόγραμμα Self Service για επισκευή Apple
- Επισκευή Apple Watch 4
- Επισκευή Apple Watch 5
- Επισκευή Apple Watch 6
- Επισκευή Apple Watch 7
- Αντικατάσταση μπαταρίας iPhone
- Επισκευή οθόνης iPhone
- Επισκευή iPhone
Τι σημαίνουν στην πραγματικότητα «πλήρης φόρτιση» και «πλήρης αποφόρτιση»;
Εδώ είναι η ουσία του προβλήματος. Πώς ενημερώνετε αυτές τις σημαίες “πλήρης φόρτιση” και “πλήρης εκφόρτιση”; Η παραπάνω συνδεδεμένη σελίδα στο Battery University το θέτει ως εξής:
Για να διατηρηθεί η ακρίβεια, μια έξυπνη μπαταρία θα πρέπει να βαθμονομείται περιοδικά τρέχοντας το πακέτο στη συσκευή μέχρι να εμφανιστεί η ένδειξη “Χαμηλή μπαταρία” και στη συνέχεια να εφαρμόσετε μια επαναφόρτιση. Η πλήρης εκφόρτιση ορίζει τη σημαία εκφόρτισης και η πλήρης φόρτιση καθορίζει τη σημαία φόρτισης. Μεταξύ αυτών των δύο σημείων αγκύρωσης σχηματίζεται μια γραμμική γραμμή που επιτρέπει την εκτίμηση της κατάστασης φόρτισης. Με τον καιρό, αυτή η γραμμή θολώνει ξανά και η μπαταρία απαιτεί επαναβαθμονόμηση. Το σχήμα 2 απεικονίζει τις σημαίες πλήρους εκφόρτισης και πλήρους φόρτισης.
Εικόνα 2: Σημαίες πλήρους εκφόρτισης και πλήρους φόρτισης. Η βαθμονόμηση πραγματοποιείται με την εφαρμογή πλήρους φόρτισης, εκφόρτισης και φόρτισης. Αυτό γίνεται στον εξοπλισμό ή με αναλυτή μπαταρίας ως μέρος της συντήρησης της μπαταρίας.
Δύο πράγματα που πρέπει να προσέξετε εδώ: (1) Σύμφωνα με αυτήν τη σελίδα, δεν αρκεί η αποστράγγιση και στη συνέχεια η φόρτιση—πρέπει να ξεκινήσετε φορτίζοντάς το πλήρως. Και, (2) η “πλήρης εκφόρτιση” είναι ασαφής—ο αριθμός φαίνεται να δείχνει ότι η σημαία πλήρους εκφόρτισης θα οριστεί στο 10%, αλλά το όλο πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε είναι ότι η ένδειξη % είναι ανακριβής. Πώς ξέρετε πότε έχετε αδειάσει την μπαταρία σας «κάτω από 10%» εάν η ένδειξη της μπαταρίας είναι ανακριβής; Δεν το κάνεις! Για παράδειγμα, έχουμε εγκαταστήσει πολλές μπαταρίες που τελικά έδωσαν μια προειδοποίηση «χαμηλή μπαταρία» και στη συνέχεια συνέχισαν να λειτουργούν με πλήρη ατμό για ώρες με ενδεικνυόμενη φόρτιση μπαταρίας 1%. Εν ολίγοις, η “βαθμονόμηση” μιας μπαταρίας αποστραγγίζοντας την “κάτω από το 10%” είναι μάταιη. Είναι σαν να δίνετε σε κάποιον ένα αυτοκίνητο με σπασμένο μετρητή καυσίμου και να του λέτε να οδηγεί μέχρι να γεμίσει το ρεζερβουάρ κατά το ¼.
Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει εδώ είναι ότι το παραπάνω γράφημα έχει σκοπό να δείξει την πραγματική χημική κατάσταση της μπαταρίας και όχι το % που υποδεικνύεται στον χρήστη, το οποίο μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικό. Το λογισμικό που αντιμετωπίζει ο χρήστης μπορεί να ισχυριστεί ότι η φόρτιση της μπαταρίας είναι σχεδόν μηδενική όταν η πραγματική χημική κατάσταση της μπαταρίας πλησιάζει το 10% της φόρτισης. Αυτό γίνεται σκόπιμα για να αποφευχθεί η αποφόρτιση της μπαταρίας κάτω από ένα ασφαλές επίπεδο, όπου μπορεί να προκληθεί ζημιά στην μπαταρία και το σύστημα να μην μπορεί να επανεκκινήσει. Εν ολίγοις, το σύστημα κλείνει πάντα μόνο του με λίγη φόρτιση που παραμένει στην μπαταρία ως μέτρο ασφαλείας, αλλά δεν δείχνει αυτό το αποθεματικό ποσό στον χρήστη. Όπως τόνισε ένας σχολιαστής στο παραπάνω συνδεδεμένο άρθρο:
- Η προειδοποίηση χαμηλής μπαταρίας ενσωματώνεται καθαρά στο λογισμικό της συσκευής ως μέσο αποτροπής πιθανής απώλειας δεδομένων κατά τη χρήση της και είναι εντελώς ανεξάρτητη από το σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας.
- Ακόμα κι αν αφήσετε τη συσκευή σας να λειτουργήσει μέχρι να τερματιστεί αυτόματα λόγω έλλειψης φόρτισης της μπαταρίας, το σύστημα διαχείρισης της μπαταρίας θα εξακολουθεί να διατηρεί τη φόρτιση της μπαταρίας σε αρκετά υψηλό επίπεδο ώστε να αποφευχθεί ζημιά στην μπαταρία.
- Ο μετρητής μπαταρίας που βλέπετε να εμφανίζεται στην οθόνη είναι βασικά η ποσότητα φόρτισης που μπορεί να χρησιμοποιήσει η μπαταρία και ΟΧΙ η απόλυτη συνολική φόρτιση της μπαταρίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να αλλάξετε την προειδοποίηση “χαμηλή μπαταρία” σε οποιοδήποτε ποσοστό επιλέξετε—δεν υπάρχει για να προστατεύσει την μπαταρία (αυτό γίνεται αυτόματα από το σύστημα διαχείρισης μπαταρίας), είναι εκεί για να σας δώσει αρκετό χρόνο για να αποθηκεύσετε την εργασία σας ή να συνδέσετε το Φορτιστής.
- Επομένως, εάν σκοπεύετε να βαθμονομήσετε την μπαταρία της συσκευής σας, πρέπει να την αφήσετε να εξαντληθεί μετά τις προειδοποιήσεις έως ότου τερματιστεί αυτόματα ΠΡΙΝ την επαναφόρτιση—διαφορετικά, ενδέχεται να μην αποφορτίσετε την μπαταρία επαρκώς για να καταχωρήσετε την αποφορτισμένη σημαία του συστήματος διαχείρισης μπαταρίας, καθιστώντας έτσι την προσπάθειά σας για τη βαθμονόμηση της μπαταρίας ημιτελής.
Θυμηθείτε ότι παίζουν δύο διαφορετικά (αλλά συνδεδεμένα) συστήματα, το σύστημα διαχείρισης μπαταρίας, το οποίο παρακολουθεί και ελέγχει την υγεία της μπαταρίας και το περιβάλλον εργασίας χρήστη λογισμικού (και το σχετικό λογισμικό ελέγχου ισχύος), το οποίο διαβάζει δεδομένα από το πρώτο για να εμφανίσει ένδειξη της κατάστασης και της στάθμης φόρτισης της μπαταρίας και απόκριση σε διάφορες σημαίες (όπως τερματισμός λειτουργίας όταν έχει οριστεί η σημαία εκφόρτισης).
Και τώρα τι;
Θα ήταν υπέροχο να επιβεβαιωθούν όλα αυτά ελέγχοντας την επίσημη διαδικασία βαθμονόμησης μπαταριών της Apple, αλλά φαίνεται ότι την έχουν αφαιρέσει από τον ιστότοπο υποστήριξής τους με την προϋπόθεση ότι οι νεότερες μπαταρίες τους είναι βαθμονομημένες από το εργοστάσιο και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από τον χρήστη. Ωστόσο, μπορείτε να το βρείτε σε μια σειρά από φόρουμ ως εξής:
Για να βαθμονομήσετε μια φορητή μπαταρία υπολογιστή:
- Συνδέστε το τροφοδοτικό MagSafe και φορτίστε πλήρως την μπαταρία.
- Όταν η μπαταρία φορτιστεί πλήρως, η φωτεινή ένδειξη στην υποδοχή του μετασχηματιστή ισχύος MagSafe αλλάζει σε πράσινη και το εικονίδιο Μπαταρία στη γραμμή μενού υποδεικνύει ότι η μπαταρία είναι φορτισμένη.
- Αφήστε την μπαταρία να ξεκουραστεί σε πλήρως φορτισμένη κατάσταση για δύο ώρες ή περισσότερο.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εφόσον το τροφοδοτικό είναι συνδεδεμένο στην πρίζα.
- Με τον υπολογιστή ακόμα ενεργοποιημένο, αποσυνδέστε το τροφοδοτικό και συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.
- Όταν δείτε την προειδοποίηση χαμηλής μπαταρίας, αποθηκεύστε την εργασία σας και κλείστε όλες τις εφαρμογές. Διατηρήστε τον υπολογιστή σας ενεργοποιημένο μέχρι να κοιμηθεί.
- Αφού ο υπολογιστής σας τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, απενεργοποιήστε τον ή αφήστε τον να αδράνει για πέντε ώρες ή περισσότερο.
- Συνδέστε το τροφοδοτικό και αφήστε το συνδεδεμένο μέχρι να φορτιστεί πλήρως η μπαταρία.
Λάβετε υπόψη ότι η Apple φαινομενικά δεν εμπιστεύεται το σύστημά σας να γνωρίζει πότε η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη ή αποφορτισμένη και θέλει να τη διατηρήσετε στο φορτιστή δύο επιπλέον ώρες για να βεβαιωθείτε, προτού προχωρήσετε στη βαθμονόμηση.